Suikerspin: al eeuwen geliefd

Reeds in de 15e eeuw zorgde het spinnen van suiker voor vermaak en een geliefde lekkernij. In Venetië vergaapte het publiek op straat zich aan de ‘meesterwerken’, onder meer in de vorm van dieren, die werden gemaakt van gesponnen suiker.
In 1899 werd er patent afgegeven voor de elektrische suikerspinmachine. John Wharton en William Morrison ontwikkelden een machine die gesmolten suiker in een centrifuge door middelpuntvliedende kracht tot draden kon spinnen. De uitvinding van de suikerspinmachine werd als een wetenschappelijk wonder beschouwd.

Suikerspin machines gepattenteerd

In 1900 werd tevens het bereidingsproces van suikerspin gepatenteerd. Ditmaal ging de eer naar Thomas Patton. Patton introduceerde zijn suikerspin in het befaamde Ringling Brothers Circus. Een succes was geboren. In de loop der jaren zijn de suikerspinmachines doorontwikkeld en gemoderniseerd tot de verhuur modellen die Suikerspinservice u vandaag de dag aanbiedt.

Het moge duidelijk zijn dat de term ‘suikerspin’ afgeleid is van het werkwoord ‘spinnen’ wat in het Engels ‘draaien’ betekent. De door de suikerspinmachine gesponnen draden suikerspinsuiker worden opgevangen met een suikerspinstokje. Door vervolgens met het stokje draaiende bewegingen te maken, ontstaat de suikerspin. In de vroege twintigste eeuw werd de term ‘eetbare watten’ gebruikt, vergelijkbaar met het Duitse ‘Zuckerwatte’ (suikerwatten). In Engelstalige landen wordt suikerspin ‘fairy floss’, ‘cotton candy’ of ‘candy floss’ genoemd.

Suikerspinservice voor de verhuur van snoepgoed met historie